Víte, proč nepodceňovat čištění kávovaru a jak na to?
Doby, kdy Čechům stačil po ránu turek přelitý vroucí vodou, už jsou pomalu pryč. Dnes (prý i díky koronaviru) mnohem víc lpí na kvalitě a domů si pořizují automatické a pákové kávovary, džezvy, moka konvičky a v neposlední řadě i čerstvou kávu. Možná už si taky při přípravě kávy nevystačíte jen s rychlovarnou konvicí, víte ale, jak kávovar čistit?
Když ani ten nejlepší kávovar neudělá dobré kafe
Taky se vám stalo, že jste právě objevili novou a stylovou kavárnu, s nadšením jste si objednali oblíbenou kávu, ale vůbec vám nechutnala? Tak se příště nejprve zkuste podívat, jak vypadá jejich kávovar. Je čistý? Pokud je tryska zašpiněná od mléka, pravděpodobně to podobně vypadá i uvnitř.
Právě pravidelná údržba a čištění kávovaru výrazně zvyšuje kvalitu připravovaného nápoje a zároveň i prodlužuje životnost přístroje. Tím pádem nezanechává takovou ekologickou stopu (zkušenosti ukázaly, že vydrží i o několik let déle a spotřebuje méně energie).
Každodenní čištění automatického kávovaru
Káva uvařená a možná i vypitá, kávovar se sám propláchl a vy si myslíte, že máte hotovo. Pokud ale chcete, aby vám přístroj vydržel, alespoň jednou denně si udělejte trochu času a:
- vylejte vodu z odkapávací misky a vyčistěte ji,
- vysypte zbytky kávy z nádoby na sedlinu a vyčistěte ji,
- omyjte napěňovací trysku na mléko a prožeňte ji párou
- vymyjte nádržku na vodu.
Každodenní čištění pákového kávovaru
Také pákový kávovar je potřeba udržovat čistý. Hrubé zbytky (nečistoty) z hlavy kávovaru očistíte speciálním kartáčem. Pak do páky vložíte slepé sítko s čistícím práškem a pustíte horkou vodu, jako byste si připravovali kávu. U profi strojů pustíte vodu asi pětkrát, než poteče čistá voda. Pokud máte domácí kávovar, budete muset vodu z páky vylévat, dokud nebude čistá. První dvě kávy po pročištění přístroje raději vylejte.
Doporučení: Při čištění jakéhokoli kávovaru se držte pokynů od výrobce a postupujte dle návodů na čisticích prostředcích.
Odvápnění
Možná to znáte spíš z reklamy na pračky, ale i v kávovaru se usazují minerály, soli a kovy z vody a tím se kávovar „zavápňuje“. To, že kávovar potřebuje odvápnit, obvykle poznáte i podle blikající nebo svítící kontrolky. Pokud se rozhodnete s problémem vypořádat sami, budete potřebovat kromě návodu od výrobce přístroje i nějaký dekalcifikační prostředek (na ocet zapomeňte).
Nebo si můžete pozvat odborníky na profesionální odvápňování kávovarů. To znamená, že se vyhnete práci s chemií a profesionál možná odhalí i nějaké další problémy, které by po čase mohly způsobit poruchu.
Pravidelná údržba 4× ročně
Samotné odvápňování však nestačí, obzvlášť v provozech, kde se espresuje jako o život. K takové pravidelné údržbě už je nutné si pozvat odborníky, kteří se kávovaru podívají „pod kapotu“.
Čištění kávovaru tak, jak ho provádí specialisté z EspressoServisu, zahrnuje sanitaci a promazání centrální jednotky, promazání a seřízení mechanických částí, a promazání centrální dekalcifikace, kontroly dávkovače vody, okruhu páry, tlaku a těsnosti soustavy, čištění a kontroly mlýnku, nastavení kávovaru dle používané kávy, výměna filtru vody (je-li nainstalován), čištění mléčných cest, vyčištění kávovaru od kávových sedlin.
Něco se rozbilo?
Na EspressoServis se můžete obrátit i v rámci záručního i pozáručního servisu téměř jakékoli značky kávovaru (DeLonghi, Nivona, Philco, Saeco, Jura, Catler, Sage). Technik rychle najde závadu a vyřeší ji k vaší naprosté spokojenosti.