Vyčištěný kávovar vám dopřeje větší potěšení z šálku kávy. Zatočte s usazeninami vodního kamene, bakteriemi i plísní v pákovém i automatickém kávovaru. Pouze pravidelným a důkladným vyčištěním lze dosáhnout hygienického stavu kávovaru.
Hygiena a zdraví
K množení bakterií a plísní přispívá vlhkost a teplo, navíc se v zařízení ukládají kávové oleje a zbytky kávy. V neudržovaném přístroji může být stejné množství choroboplodných zárodků jako odpadu. To se projeví na vašem žaludku i zdraví.
Kvalita a chuť kávy
Zbytky kávových olejů časem ztuhnou a káva získává hořkou chuť. Kvalita a chuť kávy se mění i díky usazeninám vodního kamene a znečištění stroje. Dlouhodobě nečištěná jednotka mléčné pěny změní kvalitu mléčné pěny, konzistenci i chuť.
Životnost kávovaru
Pokud se kávovar pravidelně nečistí a neodvápňuje, časem z přístroje slyšíte hlasitější zvuky a ovlivní to i výkon kávovaru. Trysky se ucpou, vedení poškodí a celé zařízení se může i zlomit. Pravidelné čištění přístroje prodlouží jeho životnost.
Vyčistěte celý kávovar
Kromě odvápnění je nutné čištění jednotky mléka, spařovací jednotky, odkapávací misky, nádoby na kávovou sedlinu i nádrže na vodu. Nádržku na vodu po omytí osušte a nechte do rána oschnout, než ji naplníte znovu vodou. Odkapávací misku i nádobu na sedlinu vytřete do sucha, ať se v nich netvoří plísně.
Pozor na mikroorganismy a řasy
V nádržce na vodu se mohou vytvořit usazeniny vodního kamene, které tvoří živnou půdu pro všechny druhy mikroorganismů a tvorbu řas. Automatický kávovar umístěte vždy mimo dosah přímého slunečního záření za okny kuchyně.
Jak čistit spařovací jednotku
Pokud máte plně automatický kávovar s odnímatelnou spařovací jednotkou, 1x denně či týdně ji vyjměte a opláchněte pod tekoucí vodou bezčisticíchprostředků, ať se odstraní všechny zbytky mleté kávy. Nechte ji přes noc uschnout. Aspoň 1x za měsíc přístroj odvápněte dekalcifikačním prostředkem.
Jak čistit mléčný systém
Pokaždé, když si připravíte kávu s mlékem, propláchněte mléčný systém. Trysku a hadici propláchněte horkou vodou a párou. Rozeberte jednotku mléčné pěny a proveďte zbytek čištění podle návodu k obsluze. Využijte čističe mléčných cest, aby se uvolnily veškeré tvrdé zbytky mléka a mléčné bakterie.
Servis a údržba kávovarů
Na vyčistění míst, na která se při běžné údržbě nedostanete, využijte 4x do roka servis, minimálně 2x ročně. Čištění profesionálními přípravky na nedostupných místech zajistí výbornou kvalitu a chuť kávy i životnost kávovaru. Technik seřídí kávovar na vámi používanou kávu a prověří těsnost vodního systému.