Kvalitní espresso charakterizuje karamelová barva, jemná pěna, vyvážená chuť a plná vůně. Italské espresso je nejoblíbenější nápoj na světě. Připravte si ho doma stejně jako profesionální barista. Caffè espresso má předepsaný způsob přípravy.
Jak vypadá správné espresso
- Espresso má objem 20 až 30 ml
- Podává se v malém předehřátém šálku o objemu 50 až 70 ml
- Není příliš řídké ani vodnaté
- Na povrchu je hustá a hladká vrstva pěny
- Barva je karamelová nebo oříšková
- Má plnou a vyváženou chuť i vůni
- Výborně chutná i bez cukru a bez mléka, jak se v Itálii také nejčastěji pije
Jaké příslušenství potřebujete pro přípravu espressa
- Výbornou zrnkovou kávu
- Kvalitní mlýnek na kávu
- Kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů
Jaký zvolit druh kávy
V nabídce e-shopu najdete naše vlastní směsi kávy, které se praží v České republice a vždy jsou čerstvé. Zrnková káva je výtečnou volbou pro opravdové milovníky kvalitní kávy s čerstvou vůní a plnou chutí. Pokud máte doma automatický kávovar nebo alespoň mlýnek na kávu, je pro vás pražená zrnková káva jasnou volbou.
Káva Arabica tvoří tři čtvrtiny světové produkce, vyznačuje se kyselejší a bohatou chutí s tóny ovoce, oříšků, čokolády, karamelu i květin s neodolatelným aroma. Oproti hořké a zemité Robustě má také 2 až 3 krát méně kofeinu. Jejich kombinací získáte unikátní chuť i vůni, káva bude mít krásnou pěnu i přiměřenou dávku kofeinu.
Hrubost mletí kávy
Hrubost mletí kávy má velký podíl na kvalitě výsledného espressa. Přes příliš hrubě namletá kávová zrna voda rychle proteče a espresso bude světlé, řídké a bez pěny. Příliš jemně namletá káva má hořkou chuť a tmavou pěnu. Správnou hrubost kávy poznáte až praxí. Časem bude vaše espresso prostě perfektní.
Základ pro přípravu perfektního espressa
- 7 g kávy
- 90 ºC teplota vody
- 9 barů tlak vody
- 25 sekund doba extrakce
Jak na přípravu dokonalého espressa
- Namelte kávu a odměřte 7 g
- Důkladně osušte páku kávovaru, ať se na ni káva nelepí
- Naplňte páku mletou kávou a rovnoměrně ji rozprostřete
- Stlačte kávu tamperem do roviny, aby voda protékala rovnoměrně
- Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně ji utáhněte
- Zapněte výdej vody a nahřátý šálek vložte pod trysku
- Přibližně za 25 sekund získáte 30 ml kávy, hlídejte si čas a objem
Správné espresso v sobě nese náznakovou aciditu zakomponovanou do chuti tak, že se mám káva nezdá kyselá, má unikátní plnou chuť, náznak sladkosti a mírnou hořkost. Zdobí jej hustá a hladká pěna a provází unikátní vůně a aroma.