Výsledek hledání pro výraz
E-mail info@espressoservis.cz  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategorii
    Menu Zavřít
    Zpátky na všechny

    Jak správně připravit espresso

    Jak správně připravit espresso

    Kvalitní espresso charakterizuje karamelová barva, jemná pěna, vyvážená chuť a plná vůně. Italské espresso je nejoblíbenější nápoj na světě. Připravte si ho doma stejně jako profesionální barista. Caffè espresso má předepsaný způsob přípravy.

    Jak vypadá správné espresso

    • Espresso má objem 20 až 30 ml
    • Podává se v malém předehřátém šálku o objemu 50 až 70 ml
    • Není příliš řídké ani vodnaté
    • Na povrchu je hustá a hladká vrstva pěny
    • Barva je karamelová nebo oříšková
    • plnou a vyváženou chuť i vůni
    • Výborně chutná i bez cukru a bez mléka, jak se v Itálii také nejčastěji pije

    Jaké příslušenství potřebujete pro přípravu espressa

    • Výbornou zrnkovou kávu
    • Kvalitní mlýnek na kávu
    • Kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů

    Jaký zvolit druh kávy

    V nabídce e-shopu najdete naše vlastní směsi kávy, které se praží v České republice a vždy jsou čerstvé. Zrnková káva je výtečnou volbou pro opravdové milovníky kvalitní kávy s čerstvou vůní a plnou chutí. Pokud máte doma automatický kávovar nebo alespoň mlýnek na kávu, je pro vás pražená zrnková káva jasnou volbou.

    Káva Arabica tvoří tři čtvrtiny světové produkce, vyznačuje se kyselejší a bohatou chutí s tóny ovoce, oříšků, čokolády, karamelu i květin s neodolatelným aroma. Oproti hořké a zemité Robustě má také 2 až 3 krát méně kofeinu. Jejich kombinací získáte unikátní chuť i vůni, káva bude mít krásnou pěnu i přiměřenou dávku kofeinu.

    Hrubost mletí kávy

    Hrubost mletí kávy má velký podíl na kvalitě výsledného espressa. Přes příliš hrubě namletá kávová zrna voda rychle proteče a espresso bude světlé, řídké a bez pěny. Příliš jemně namletá káva má hořkou chuť a tmavou pěnu. Správnou hrubost kávy poznáte až praxí. Časem bude vaše espresso prostě perfektní.

    Základ pro přípravu perfektního espressa

    • 7 g kávy
    • 90 ºC teplota vody
    • 9 barů tlak vody
    • 25 sekund doba extrakce

    Jak na přípravu dokonalého espressa

    • Namelte kávu a odměřte 7 g
    • Důkladně osušte páku kávovaru, ať se na ni káva nelepí
    • Naplňte páku mletou kávou a rovnoměrně ji rozprostřete
    • Stlačte kávu tamperem do roviny, aby voda protékala rovnoměrně
    • Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně ji utáhněte
    • Zapněte výdej vody a nahřátý šálek vložte pod trysku
    • Přibližně za 25 sekund získáte 30 ml kávy, hlídejte si čas a objem

    Správné espresso v sobě nese náznakovou aciditu zakomponovanou do chuti tak, že se mám káva nezdá kyselá, má unikátní plnou chuť, náznak sladkosti a mírnou hořkost. Zdobí jej hustá a hladká pěna a provází unikátní vůně a aroma.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Zavřít
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★