Výsledek hledání pro výraz
E-mail info@espressoservis.cz  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategorii
    Menu Zavřít
    Zpátky na všechny

    Jakým způsobem a jak často čistit profesionální pákový kávovar

    Jakým způsobem a jak často čistit profesionální pákový kávovar

    Profesionální pákový kávovar je oproti běžným přístrojům do domácnosti poměrně složitý a jeho servis by měl provádět raději jen servisní technik. Vy sami ale můžete provádět spoustu věcí, které jsou důležité pro správnou funkčnost přístroje.

    Zpětný proplach - backflush

    Čištění se slepou miskou by se mělo ve vytíženém provozu provádět nejlépe každý den, v méně vytíženém alespoň ob den. Protože káva nechává na povrchu stopy oleje a pouze voda je nevyčistí, při čištění vždy použijte chemii na čištění hlav. Slepou misku dejte s detergentem do kávovaru a spusťte čerpadlo.

    Postup čištění jednotlivých hlav

    Do slepé misky dejte kávovou lžičku přípravku, zavřete páku do hlavy kávovaru a pak pusťte 5x za sebou vždy na 10 sekund přípravu kávy. Po 10 vteřinách ji vždy vypněte a zapněte, abyste slyšeli odfuk tlaku. Chemie vyčistí sítko v hlavě, cesty do odpadu i elektroventil, který se často bez čištění zalepí olejem a předčasně odejde. Pak vymyjte slepou misku a opakujte stejný postup pouze vodou, kterou necháte z hlavy vytékat 10 sekund. Vše opakujete postupně na každé hlavě stroje.  

    Jak čistit páky, sprchu a rozvodný disk

    Stejným chemickým přípravkem vyčistěte i páky. Do horké vody nasypte pár lžiček chemie a namočte je na 20 minut i s miskami. Namáčejte však jen kov bez plastové nebo dřevěné rukojeti. V hlavě kávovaru bývá nerezová sprcha a pod ní mosazný disk. I když je vyčistíte pravidelním backflushem, 1x týdně odšroubujte sprchu, vše namočte do chemie a následně části vydrhněte pomocí houbičky.

    Pravidelná údržba zbylých částí

    Pravidelně čistěte odpadní nádržku na kávovaru včetně odpadní hadice. Na konci pracovní doby namočte trysku na páru do hrnku s horkou vodou, aby se napálené zbytky mléka odmočily. V ideálním případě je vhodné po každém použití trysku propláchnout, aby byla vždy čistá. Mlýnek na kávu 1x14 dní rozšroubujte a vyčistěte kartáčkem. Podle tvrdosti kávových zrn nechte alespoň 1x rok nabrousit kameny.

    Roční údržba a garanční servis

    Minimálně 1x za rok dopřejte kávovaru garanční servis, což zajistí, aby bezchybně fungoval nejen další rok, ale i dlouhou dobu. V rámci servisu se mění opotřebované těsnění a některé ventily. Po kontrole celkového stavu kávovaru vás upozorníme na možné potencionální problémy, navrhneme vhodná řešení a zajistíme nápravu.

    V případě, že máte s kávovarem jakýkoli problém, neváhejte kontaktovat náš servis, rádi Vám pomůžeme. Jsme Vám k dispozici pro případné konzultace, servis kávovaru můžete objednat také pohodlně online na našich webových stránkách.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Zavřít
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★