Káva je pro mnohé z nás součástí dne. Milujeme její chuť i vůni a evokuje v nás chvíle pohody a odpočinku. Spojuje nás s rodinou, přáteli i obchodními partnery a dokáže nás propojit i se zcela neznámými lidmi. Kdy je ten nejlepší čas na kávu?
Studie a výzkumy
Káva má díky kofeinu povzbuzující účinky, obsahuje však i celou řadu minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. Podle mnoha výzkumů mají milovníci kávy menší potíže s váhou, nižší riziko onemocnění diabetem 2. typu i onemocnění jater včetně cirhózy, obzvláště ti, kteří pijí 4 i více šálků kávy denně. Podle studií káva o 40 % snižuje i riziko vzniku rakoviny jater, druhého nejčastějšího typu rakoviny.
Káva pro psychickou pohodu
Káva má pozitivní vliv na navozování duševní pohody. Pravidelní konzumenti kávy mají méně často deprese, úzkosti a jiné duševní potíže. Nic se však nesmí přehánět a nemáme překračovat dávku více jak 300 mg kofeinu denně. Podle studií mají lidé, co pravidelně pijí kávu o 32 až 60 % nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou a káva je chrání i před Alzheimerovou chorobou.
Benefity v čisté kávě
Čistá káva bez cukru a šlehačky nám dodá spoustu antioxidantů. Můžete si do ní přidat trošku mléka. Pokud se však káva nepřipravuje správně, vylučuje cafestol a může zvyšovat cholesterol. Na turka tedy raději zapomeňte. Při pražení se probudí k životu 800 až 1000 aromatických látek, které si můžete vychutnat.
Kdy je ideální řas na kávu
Káva nalačno stimuluje produkci žaludečních kyselin, což může vyvolat dráždění a pálení žáhy. Navíc se zvýší až o 50 % hladina krevního cukru, což zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu. Káva nejlépe funguje ráno a dopoledne nebo před důležitým testem či zkouškou. Starším lidem prospěje i odpoledne při přirozeném poklesu aktivity. Účinky kofeinu v těle přetrvávají až 6 hodin, proto bychom měli vypít poslední šálek kávy brzy odpoledne, aby se nám v noci dobře spalo.
Káva podle Italů
Italové jsou v pití kávy mistři. Ke snídani nebo dopoledne si dávají cappuccino, v odpoledních hodinách pijí pouze espresso. Po hlavním jídle si dávají na podporu trávení i caffè corretto, což je espresso s troškou grapy nebo jiného destilátu.