Výsledek hledání pro výraz
E-mail info@espressoservis.cz  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategorii
    Menu Zavřít
    Zpátky na všechny

    Proč není espresso jako espresso?

    Proč není espresso jako espresso? Víte, co všechno ovlivňuje chuť kávy?

    Dát si po ránu šálek kávy, to je nejlepší možný start dne. Opravdoví milovníci tohoto nápoje však ví, že cesta k dobrému espressu začíná v obchodě, respektive v pražírně. Přečtěte si, proč nekupovat kávu v supermarketu a proč se nebát zatracované Robusty.

    Chuť, to je oč tu běží

    Nic nenastartuje den rychleji a příjemněji, než šálek espressa. Už jen její vůně má po ránu povzbudivé účinky. A co teprve ta chuť – u kávy dost specifická a individuální záležitost, kterou ale ovlivňuje hned několik faktorů.

    Co se promítá do chuti kávy?

    • Odrůda kávovníku – o rozdílech mezi Arabikou a Robustou se dočtete dál.
    • Pražení kávy – rozhoduje o síle a intenzitě výsledného nápoje.
    • Čerstvost – v supermarketech může takový balík stát i několik měsíců, takže taková káva je prostě stará a to se podepisuje i na její chuti. Čerstvě pražené a dobře zabalené kávě se nic nevyrovná.
    • Způsob přípravy – věděli jste, že pro pákový kávovar se hodí jinak upražená káva, než pro automatický kávovar? A nejlepší espresso z pákového kávovaru připravíte z čerstvě namletých zrn, takže se neobejdete bez mlýnku na kávu. Ukazatelem, že se vám to podařilo, je hustá crema, tedy béžová pěna, na povrchu.
    • Dobře seřízený a vyčištěný kávovar, bez něj si ani s těch nejlepších kávových zrn dobrou kávu nepřipravíte. A platí to i naopak.

    Kyselá nebo hořká, která je oblíbenější?

    Víte, jaká je nejlepší káva na světě? Ne? Nic si z toho nedělejte, my totiž také ne. Tady platí: sto lidí, sto chutí. Každý z nás asi dokáže rozeznat, jestli je espresso v jeho hrnečku spíš kyselejší, nebo víc hořké. Kávomilci pak možná ucítí i čokoládové, oříškové, nebo ovocné tóny.

    Kyselost neboli acidita, je typická pro světleji upraženou kávu, zatímco tmavší je i více hořká. Protože právě chuť je individuální záležitostí, nabízíme stogramové degustační balíčky, díky kterým si najdete svého favorita, který vám zpříjemní rána.

    A kterou z našich čerstvě upražených káv máte nejraději? Zdá se, že sázíte na klasiku, proto ve velkém proháníte kávovary směs kyselejší Arabiky a hořké Robusty EspressoServis CLASICCO.

    Arabika a Robusta – která je lepší

    Nejspíš už jste taky slyšeli, že když si chcete opravdu vychutnat kávu, musí to být 100 % Arabika, protože je dražší a kvalitnější. To ale úplně neodpovídá realitě. Možná vás následující řádky přesvědčí, že zatracování Robusty je přežitek a ne vždycky je to dražší i chutnější. Právě směsi Arabiky a Robusty v různých poměrech jsou jedinečným chuťovým zážitkem.

    Arabika

    Tato odrůda má jemnější a sladší chuť, ale je kyselejší. Hodí se na přípravu espressa a filtrované kávy. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách (od 600 do 2 000 metrů nad mořem) a tím pádem se musí sbírat ručně. V ceně kávy se tak logicky musí promítnout i práce sběračů a snos do nížin, kde se dále zpracovává.

    Robusta

    Robusta má většinou plnější a zemitější chuť. Je hořká a možná právě proto většině Čechů chutná (máme rádi ráno hořkou kávu a večer hořké pivo). Ve směsích se hodí na přípravu espressa. Roste v nižších nadmořských výškách (200 až 600 metrů nad mořem) a tudíž se sklízí strojově a tím pádem je levnější, nikoli však méně kvalitní. Výběrová Robusta může směle konkurovat i té nejlepší Arabice. A navíc má větší obsah kofeinu, takže jestli potřebujete postavit na nohy, je espresso ze směsi Arabiky a Robusty přesně pro vás.

    Dočetli jste až sem? Výborně, v tom případě vám můžeme prozradit, že nejprodávanější u nás pražená a tudíž čerstvá káva CLASICCO je teď na e-shopu s 25% slevou.

    Komentáře
    Vložte svůj komentář Zavřít